Hlavní strana     Bezmasá jídla      Jídla z brambor     Sladká jídla

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 2.11.2003

Aktualizováno :
05.11.2015

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]  

NAVRCHOLU.cz

Jabkance

Každý rok se v České Třebové na svátek svaté Kateřiny koná tradiční
Jabkancová pouť U kostelíčka.

Brambory (neměly by být moučné)
sůl
hladká mouka na vál
máslo na pomaštění
moučkový cukr na posypání

Tvarohová náplň
5 dkg másla
35 dkg cukru
2 žloutky
citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme
potom vmícháme 250 g tvarohu a pokud je moc hustý přidáme trochu mléka a nakonec rozinky předem namočené v rumu.

Brambory uvaříme ve slupce a horké je oloupeme. Oloupané horké brambory se dřevěnou paličkou roztlučou v necičkách s troškou soli na těsto. Těsto by mělo být naprosto hladké bez hrudek a toho dosáhneme jen u horkých brambor. Hladká mouka se používá pouze na vyvalování, do těsta se nepřidává. Těsto musí být jako gumové.
Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, záleží jak je chceme mít veliké, dáme na ně sladký tvaroh, přeložíme a spojíme, aby nevytekl tvaroh.
Pečeme na plátech kamen, upečené se skládají do mísy, kde se hodně omastí máslem a posypou cukrem.
Takto je dělávala má babička.


Já nemám paličku ani necičky, tak je horké strouhám na jemném struhadle nebo umelu na masovém mlýnku. Stará kuchyňská kamna nahradím litinovou plotýnkou sporáku nebo je dělám bez tuku na teflonové pánvi.
Nedoporučuji pečení v troubě, trvá delší dobu a vzniká problém s náplní. Jabkance se mají dělat rychle, aby se povrch rychle uzavřel a zezlátnul a toho se dosáhne na rozehřáté plotně nebo pánvi.

Maminka někdy dělávala, že vydlabala rohlík naplnila sladkým tvarohem a opekla na plotně.

Nejpopulárnější blogy receptůspecialita z České Třebové