Hlavní strana      Drůbež

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 04.12.2007

Aktualizováno :
04.02.2016

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]   

NAVRCHOLU.cz

Pečená kačena

1 kačena
máslo
majoránka
sůl, kmín
2 lžíce hladké mouky
špejle

Vykuchanou a očištěnou kachnu omyjeme, odřízneme kůži z krku, spodní části křídel a vyndáme sádlo z břicha, odříznuté použijeme na polévku. Kachnu osolíme na povrchu i vevnitř a vnitřek kachny vylijeme rozpuštěným máslem s majoránkou. Tuto přípravu uděláme večer nebo ráno před pečením, aby se odležela.
Kačenu okmínujeme z venku i vevnitř a položíme do pekáče na podložku nebo vložené špejle, nejdříve na prsa. Podlijeme vodou, zakryjeme druhým pekáčem a vložíme do předehřáté trouby. Během pečení kačenu podléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a občas kačenu obrátíme a vidličkou propíchneme kůži na bocích a stehnech, aby sádlo snáze z podkoží vytékalo. Nakonec ji pečeme odkrytou prsíčky nahoru. Kačena musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá.
Během pečení odebere sádlo, dáme do kastrolku, přidáme mouku a uděláme zlatou jíšku. Upečenou kačenu vyndáme z pekáče, slijeme vypečenou šťávu a šťávu, která se napekla na okraje pekáče oškrábeme. Pekáč vypláchneme trochou vody, kterou přilijeme ke šťávě. Šťávu zahustíme jíškou a provaříme. Kačenu naporcujeme a vrátíme do pekáče a necháme ji v troubě, než ji budeme podávat.
Čas na upečení kačeny není možno přesně určit, záleží na její velikosti, hmotnosti i druhu,  může to trvat asi tak 2-3 hodiny.

Příloha: houskové a bramborové knedlíky, dušené bílé nebo červené zelí.

U nás doma se v polovině pečení přidají ke kačeně osolená kuřecí stehna.