1 hrst sušených hub nebo 500 g čerstvých hub
400 g krup č. 8 nebo 10
3 lžíce vepřového sádla
1 velká cibule
5 stroužků česneku
sůl, pepř
majoránka, drcený kmín
Kroupy uvaříme ve větším množství vody do měkka.
Přebytečnou vodu slijeme a krupky omastíme lžící sádla.
Sušené houby předem namočíme ve vlažné vodě.
Než se krupky uvaří, osmahneme na sádle nadrobno
pokrájenou cibuli, až začne zlátnout přidáme předem
namočené houby i s vodou, osolíme, okmínujeme a dusíme dokud
houby nezměknou.Pokud máme čerstvé houby, dáme je na cibulku, osolíme,
opepříme, dáme drcený kmín a dusíme až do odpaření vody.
Potom přidáme prolisovaný česnek a majoránku, krátce podusíme.
Podušené houby smícháme s měkkými kroupami, podle chuti ještě
přisolíme. Vložíme do vymaštěného pekáče, poklademe kouskem sádla
a zapečeme asi 20 minut v horké troubě.
Úprava krup.
Chceme-li zkrátit dobu varu, kroupy předem propláchneme, zalijeme vodou a
necháme namočené nejlépe přes noc.
Vaříme je ve stejné vodě, ve které jsme je namáčeli, jinak je zbavíme vyluhovaných živin.
Při vaření na nich musí být nejméně dvojnásobek vody, vodu nesolíme a je dobré přidat lžíci sádla nebo oleje.