Hlavní strana      Hovězí maso

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 14.5.2012

Aktualizováno :

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]  

NAVRCHOLU.cz

Hovězí dušená žebra

8 krátkých hovězích žeber (do 10 cm)
sůl, pepř
hladká mouka
5-10 dkg slaniny
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 velké cibule
1 červená cibule
2 mrkve
2 šálky červeného nebo bílého vína
2 šálky vývaru
2 snítky tymiánu
2 snítky rozmarýnu

Žebra osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme do hlubšího kastrolu na středním plameni vyškvařit, až slanina pustí tuk a jsou ze slaniny zlaté škvarečky. Odstraníme škvarečky a dáme je  stranou. K tuku od slaniny přidáme olivový olej a zvýšíme teplotu. Obalená žebra opečeme ze všech stran a potom je vyjmeme a dáme stranou. Přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, a šalotku restujeme asi 2 minuty. Přilijeme víno a mícháním šlehací metlou, ať očistíte spodní část kastrolu od přípeku. Přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Přilijeme vývar, osolíme asi 1 lžičkou soli a dost opepříme. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme. Vložíme zpět  žebra, která by měla být téměř úplně ponořená. Vložíme celé snítky tymiánu, rozmarýny a škvarky ze slaniny. Nyní zakryjeme poklicí a dáme hrnec do trouby na dobrou 2 1/2 hodiny. Prostě odejdeme a necháme magii ať dělá co umí. Maso má odpadávat od kosti.Vyjměte pekáč z trouby a nechte nejméně 20 minut, pod pokličkou, před podáváním. Na poslední chvíli, posbírejte tuk z vrcholu šťávy. (Alternativní metoda: Pokud máte čas, můžete zchladit na několik hodin. Tuk bude tuhnout a bude mnohem snazší ho odstranit)

Příloha: Bramborová kaše.  2 žebra dáme na kaši a přelijeme trochu šťávy

Nejpopulárnější blogy receptů recept z kuchařky http://thepioneerwoman.com/