Hlavní strana      Králík

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 25.3.2008

Aktualizováno :
26.08.2015

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]  

NAVRCHOLU.cz

Králík na smetaně

1 králík
sůl, pepř
6 dkg slaniny
8 dkg másla nebo sádla
1 cibule
2 větší mrkve
1 petržel
kousek celeru - má být víc než petržele
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2-3 bobkové listy
tymián
2 plátky citronu
hladká mouka
1 litr mléka
1/4 litru smetany ke šlehání
ocet
Karamel:
1 vrchovatou lžičku krystalového cukru dáme do kastrolku a zahříváme, až se cukr rozpustí a začne hnědnout, potom zalijeme trochou vlažné vody a necháme rozpustit.

Králíka naporcujeme, opláchneme osušíme. Slaninu si nakrájíme na klínky a porce protáhneme slaninou, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem. V kastrole, já dělám v remosce, rozpustíme tuk, do něho vložíme porce králíka a rychle je opečeme, potom přidáme nakrájenou cibuli a krátce orestujeme. Pak k masu přidáme očištěnou zeleninu, přidáme koření a plátky citronu, podlijeme vodou nebo vývarem a asi 1 hodinu pečeme. Při pečení maso obracíme a podle potřeby podléváme. Upečené maso a koření vyjmeme. Zeleninu s výpekem rozmixujeme. Přilijeme mléko, v části mléka rozmícháme mouku. Asi 10 minut provaříme, zjemníme smetanou, krátce provaříme, vlijeme karamel, okyselíme a dosolíme.
Někdy dávám ke králíkovi kousek falešné svíčkové, pro lepší chuť.

Příloha - knedlíky, nočky, dušená rýže.
Při podávání můžeme na talíř dát kolečko citronu, do jehož středu dáme trochu brusinkového kompotu a nahoru šlehačku.

Nejpopulárnější blogy receptů recept od táty