Hlavní strana      Polévky

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 9.5.2011

Aktualizováno :
31.10.2016

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]   

NAVRCHOLU.cz

Hovězí vývar

75 dkg hovězí žebra, přední hovězí
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
2-4 stroužky česneku
1 menší cibule
sůl
5 kuliček pepře
petrželka, pažitka

Maso s kostí dobře opereme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme 2 litry vody studené vody, osolíme, dáme kuličky pepře,  oloupaný česnek, cibuli kterou jsme zbavili vnější slupky, ale ne úplně oloupanou, hnědá slupka dodá polévce pěkně nazlátlou barvu.  Vaříme 2 hodiny mírným varem, potom přidáme očištěnou zeleninu a vaříme ještě 1/2 až 1 hodinu. Potom vývar přecedíme.

V tlakovém hrnci.
Maso s kostí dobře opereme pod tekoucí vodou, dáme do tlakového hrnce, zalijeme 2 litry vody, přidáme očištěnou zeleninu vcelku, cibuli, česnek, celý pepř a sůl. Hrnec uzavřeme a vaříme podle kvality masa asi 1- 1,5 hodiny. Po otevření maso vyjmeme z hrnce a vývar přecedíme.

Do vývaru můžeme vložit nakrájené žampiony, nebo hrášek a krátce povaříme.
Vývar podle potřeby dosolíme.

Do vývaru přidáme nakrájíme uvařenou zeleninu (já dávám pouze mrkev) a nějakou vložku nebo zavářku jako nudle, játrové knedlíčky, celestinské nudle nebo svítek.
Po vypnutí vložíme nakrájenou pažitku nebo petrželku.

Pokud jako zavářku použijeme těstoviny, které nejsou domácí, nikdy je nevaříme ve vývaru a vždy je servírujeme zvlášť - v opačném případě nám nabobtnají a navíc polévku nevzhledně zakalí.

Hovězí maso z polévky dáme třeba k cibulové, špekové, rajské nebo okurkové omáčce. Já ho mám ráda se šťouchanými brambory.