Hlavní strana     Bezmasá jídla     Sladká jídla

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 13.7.2006

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]  

NAVRCHOLU.cz

Kynuté ovocné knedlíky vařené v páře

600 g hrubé mouky
1 vejce
2 dl vlažného mléka
1 lžička soli

Kvásek:
droždí
1,5 dl vlažného mléka
2 lžíce moučkového cukru

ovoce - borůvky, meruňky nebo červený rybíz

Droždí utřeme s troškou cukru, až je tekuté, zalijeme 1,5 dl vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Kvásek je dobře dát do vyššího hrnku (já používám 1/2 l plecháček), aby při prudším kynutí nepřetekl.
Do mísy dáme mouku ve které rozmícháme sůl, přidáme kvásek, vejce rozmíchané ve vlažném mléce a vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké přidáme mouku, pokud je husté přidáme trochu mléka.Těsto vypracováváme tak dlouho až je hladké, nelepí se na mísu a jak říkávala má maminka dělá bubliny. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Polévkovou lžící odkrajujeme těsto na pomoučený vál. Lžíci namáčíme do mouky, aby se těsto nelepilo. Rukou těsto zploštíme, poklademe borůvkami (červený rybíz, meruňky), spojíme konce těsta a uděláme kulaté knedlíky.
Do širšího kastrolu dáme tak do 1/2 vodu a nahoru připevníme (používám prádlovou gumu) čistou utěrku nebo kus bílé látky. Látka musí být trošku prohnutá, ale nesmí se dotýkat vody. Když voda začne vařit, položíme na látku knedlíky a zakryjeme poklicí, aby neutíkala pára. Vaříme 8 - 10 minut. Do knedlíku zapíchneme špejli, jsou hotové, když se těsto nelepí. Přendáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou a knedlíky hned trochu omastíme máslem nebo sádlem.

Na talíři knedlíky posype cukrem nebo osmaženou strouhankou, strouhaným perníkem, strouhanými ořechy a cukrem, cukr s kakaem.
Nakonec polijeme rozpuštěným máslem
Osmažená strouhanka s cukrem - strouhanku osmažíme na tuku, necháme trošku vychladnout a potom ji promícháme s cukrem.

Nejpopulárnější blogy receptů