Hlavní strana     Bezmasá jídla     Sladká jídla

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 18.4.2011

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]  

NAVRCHOLU.cz

Bramborové šlejšky se strouhankou nebo mákem

750 g vařených brambor
250 g hrubé mouky
100 g dětské krupičky
1 vejce
sůl

olej
strouhanka
mletý mák
moučkový cukr
máslo

Předem uvařené studené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory dáme na pomoučený vál, uprostřed uděláme důlek, který trošku vysypeme moukou, vyklepneme do něho vejce, osolíme, posypeme moukou a krupičkou. Nožem opatrně smícháme vejce s moukou, tak aby nám nevyteklo a potom postupně zpracováváme brambory v těsto, které dobře rukama propracujeme. Těsto nenecháme dlouho stát, zřídlo by.
Z těsta si uděláme válečky asi o průměru 5 cm, ty nakrájíme na kousky ze kterých utvoříme válečky. Pokud si nevíte rady, tak se podívejte, zde je pěkná fotodokumentace.
Šlejšky vkládáme do vroucí osolené vody. Po vložení opatrně odlepíme ode dna, až vyplavou vaříme ještě aspoň 2-3 minuty. Vyndáme cedníkem, necháme okapat, dáme do mísy, pokápneme olejem nebo dáme kousek másla a protřepeme, aby se pomastily a zůstaly oddělený.

Opečená strouhanka: Na pánev nalijeme trošku oleje, až je dostatečně rozehřátý, nasypeme strouhanku a za stálého míchání strouhanku osmažíme do zlatova. Necháme ji zchládnout a potom smícháme s moučkovým cukrem.

Podáváme posypaný cukrem smíchaným s mákem nebo opečenou strouhankou a hodně politý máslem.

Nejpopulárnější blogy receptů